sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cine va castiga Australian Open?




Luni debuteaza la Melbourne cea de-a 99 editie a Australian Open , primul turneu de mare slam al anului.

Ca in fiecare an batalia se anunta a fi una crancena atat pe tabloul feminin cat si pe cel masculin.

Finala de anul trecut a fetelor a fost castigata de fostul nr 1 mondial, Serena Williams in fata lui Justine Henin care se afla la al doilea turneu de la revenirea in circuit. Detinatoarea nu isi va putea apara trofeul, ea declarand forfait datorita unei vechi accidentari. In aceste circumstante principala favorita , este actualul lider mondial , daneza, Caroline Wozniacki care insa nu a impresionat in ultima vreme in cadrul turneelor de mare slam , motiv pentru care este criticata fosrte des. Cel de al doilea cap de serie este rusoaica Vera Zvonareva . Fosta semifinalista la antipozi si finalista a ultimelor doua turnee de mare slam , aceasta se anunta a fi o adversara dificila si una din marile favote, din aceste motive. Marea favorita potrivit specialistilor este, insa, Kim Clijsters. Belgianca , nr 3 in lume, a jucat finala la Sidney saptamana aceasta etaland un joc foarte spectaculos. De asemenea castigarea US OPEN 2010 si al turneului campioanelor de la Doha o dau ca mare favorita. Pe langa aceasta trei printre favorite se mai numara : Samantha Stosour, Jelena Jankovic, Venus Williams , Victoria Azarenka insa surprize pot aparea si de la jucatoare ca Ana Ivanovic, Maria Sharapova sau Svwetlana Kuznetova sau Justine Henin.


La baieti pe langa duelul clasic de acum Nadal-Federer , pot aparea un numar destul de mare de jucatori care pot emite pretentii macar la un loc in fazele finale. Detinatorul titlului este Federer care anul trecut l-a invins in 3 seturi pe britanicul Andy Murray. Federer se anunta ca favorit macar la un loc in finala , ca urmare a turneului castigat la Doha saptamana trecuta precum si a jocului practicat. Finalistul de anul trecut, Andy Murray, nu a jucat nici un turneu oficial inainte de Australian Open , participand doar la Hopman Cup .Numarul unu mondial , Rafael Nadal va incerca sa castige cel de al doilea sau trofeu la antipozi si astefels a devina primul jucator din era open care sa detina in acelasi timp toate titlurile de grand slam. Anul trecut , Nadal s-a oprit in sferturi unde a abandonat in fata lui Murray datorita unei accidentari. Spaniolul a jucat semifinala la Doha ,fiind invins de Davidenko dar acesta este totusi un rezultat bun avand in vedere ca acesta a fost racit pe tot parcursul turneului. Un alt favorit este sarbul Novak Djokovic , castigator in 2008 aici . Ca si Murray nu a ucat nici un turneu oficial , preferand sa participe la Hopman Cup. Turneul australian nu a fost lipsit de surprize deloc, ma ales pe tabloul masculin. Printre jucatori surpriza din ultimii ani ii amintim pe Bagdadhis, Tsonga, Gonzalez sau Cilic care si anul aceasta vor incerca sa produca surpriza. Printre favoriti se numara de asemenea si Soderling, Berdych, Davydenko, Verdaasco dar surpriza poate aparea oricand.

Pe tablourile principale vom asita inca din primul tur la cateva dueluri foarte interesante: Kim Clijsters- Dinara Safina, Carolien Wozniacki - Gisela Dulko, David Nalbandian-Lleyton Hewitt.

Participantii Romaniei la turneu sunt: Victor Hanescu, Alexandra Dulgheru, Simona Halep, Monica Niculescu , Sorana Cirstea, Edina Gallovits. In ultimul tur al calificarilor se mai afla Madalina Gojnea si Irina Begu care vor juca maine dimineata pentru un loc pe tabloul feminin. La dublu vom fi reprezentati si de Horia Tecau.

Pronosticurile mele pentru finale sunt:Rafael Nadal- Novak Djokovic si Kim Clijsters- Justine Henin

Niciun comentariu: