luni, 21 ianuarie 2013

Avancronica sferturilor de finală masculine de la Australian Open




Primul turneu de Mare Slam al anului, Australian Open, a ajuns, cu pasşi repezi, în a doua săptămână de concurs. În acest an surprzele nu au fost unele majore, favoriţii impunându-se în cele mai multe cazuri. Printre eliminările timpurii pot fi amintiţi Juan Martin Del Potro, eliminat de Chardy în turul trei, în timp ce la fete Petra Kvitova, favorită 8, a părăsit competiţia încă din turul doi fiind învinsă de tânăra britanică Laura Robson.


Astfel s-au stabilit sferturile de finală ale turneului:

David Ferrer- Nicolas Almagro
Novak Djokovic- Tomas Berdych
Roger Federer- Jo Wilfred Tsonga
Andy Murray-Jeremy Chardy


Primul sfert de finală de pe tabloul masculin va fi  o afacere 100 % iberică între David Ferrer şi Nicolas Almagro. Cei doi jucători au ajuns în această fază a competiţiei fără prea mari eforturi. David a trecut pe rând de Rochus, Smysezck, Bagdadis si Nishikori pierzând doar un set pe drum. Nico a avut probleme majore doar în primul tur când a câştigat în 5 seturi în faţa americanului Johnson, pentru ca apoi să treacă fără probleme de Gimeno Traver, Janowitz şi Tipsarevic, ultimul  retrăgându-se după doar un set din cauza unei accidentări. Cei doi spanioli s-au întâlnit de 8 ori din 2009 încoace, Ferrer impunându-se de fiecare dată. David, care începând de săptămâna viitoare va fi pe locul 4 în clasamentul mondial, a câştigat în acest sezon la Auckland şi a jucat semifinale la Doha.


Cel de al doilea sfert de finală masculin este, cu siguranţă şi cel mai interesant. Liderul mondial, Novak Djokovic, îl va întâlni pe cehul Tomas Berdych. Nole nu a jucat nici un turneu de pregătire înainte de Australian Open, jucând doar Cupa Hopman. Sârbul nu a avut probleme în primele trei tururi cu Mathieu, Harrison şi Stephanek, dar a trcut prin mari probleme cu Wawrinka în optimi, reuşind să se impună cu 12-10 în decisiv după peste 5 ore de joc. Djokovic a început slab acel meci, fiind la 2 puncte de a fi condus cu 0-2 la seturi, dar a renăscut din nou, pentru a nu ştiu câta oară.  Chiar şi în decisv, elveţianul a fost aproape de a servi pentru meci, însă experienţa liderului mondial şi-a spus cuvântul. Ca şi Djokovic, Berdych a avut un parcurs lejer, nepierzând nici un set cu Russell, Rufin, Melzer şi Anderson. Însă acest sfert de finală va fi adevăratul test pentru ceh, căruia îi plac meciurile mari, el eliminându-l pe Federer în sfertturi la US OPEN. Cei doi s-au mai întâlnit în turneele majore de două ori în ultimii 4 ani, scorul fiind egal 1-1. Cred că, dacă este cineva care poate să-l oprească pe Djokovic din drumul spre finală, acela este Berdych.


Al treilea sfert de finală este, cu siguranţă, cel mai dezechilibrat dar şi cel mai surprinzător. Francezul Jeremy Chardy este surpriza din acest an de pe tabloul masculin. El l-a învins în turul 3 pe Del Potro în 5 seturi iar în optimi a trecut de italianul Seppi. El va avea o misiune grea în faţa câştigătorului de la US OPEN, Andy Murray fiind, alături de Berdych şi Federer,  printre jucătorii care nu au pierdut nici un set şi sunt cei mai odihniţi.  Cei doi se vor întâlni pentru a şasea oară în carieră, scorul fiind 5-1 pentru scoţian, care însă a pierdut ultima dintre aceste confruntări.


Ultimul sfert de finală îi aduce faţă în faţă pe elveţianul Roger Federer şi frnacezul John Wilfred Tsonga. Devenit un clasic al turneelor majore în ultimii ani, cei doi pot oferi un meci spectaculos oricând. Cvadruplu câştigător la Melbourne, Federer a avut un parcurs bun până acum, eliminând uşor jucători ca Paire, Davydenko, Tomic sau Raonic. Elveţianul nu şi-a pierdut deloc serviciul în aceste patru meciuri. Meciul cu Tsonga se anunţă a fi însă altceva. Francezul, cunoscut pentru inconstanţa sa, a declarat în repetate rânduri că-şi doreşte un titlu major, iar Australian Open ar putea fi cel mai accisibil, el jucând o finală aici în 2008. Francezul a trecut pe rând de Llodram Soeda, Kavcic şi Gasquet, pierzând doar un set în compania compatriotului său. În cele 10 întâlniri directe Tsonga s-a impus de 3 ori, cea mai răsunătoare victorie fiind cea de la Wimbledon 2011, când s-a impus de la 0-2 la seturi pentru elveţian.   


Cele patru meciuri se anunţă a fi mai mult sau mai puţin interesante, organizatorii bucurându-se cu siguranţă că principalii favoriţi se află încă în competiţie.Primele două sferturi se vor juca marţi, urmate miercuri de ultimele două meciuri.

Niciun comentariu: