miercuri, 23 ianuarie 2013

O nouă stea în tenisul feminin?




            În ultimul sfert de finală feminin de la Australian Open am asistat cu toţii la o mare surpriză, eliminarea Serenei Williams de către mai tânăra sa compatrioată Sloane Stephens 3-6 7-5 6-4.

            Nimeni nu îi dădea nici o şansă lui Sloane, care fusese învinsă de Serena acum două săptămâni la Brisbane destul de clar. Însă de data aceasta lucrurile au stat altfel. Serena a împărţit covrigi la aproape fiecare meci şi se părea că vom asista la o întâlnire şoc în semifinale între Serena şi Vika. Cu o victorie în acel meci Serena ar fi redevenit nr 1 mondial şi pe hârtie. Dar nu a fost să fie.


            Plecată cu prima şansă în acest meci, Serena a părut de multe ori că îşi desconsideră adversara. A câştigat primul set şi se părea că lucrurile merg bine pentru ea. Însă o accidentare minoră la spate la 4-3 în setul 2 a dus la schimbarea situaţiei. Pe parcurs ce jocul continua, Serena şi-a revenit, motiv pentru care nu ar trebui să dea vina pe accidentare pentru înfrângere.

            Tânăra Sloane a servit în setul al doilea la 5-3 pentru set, dar nervii nu au ţinut-o. Destinul meciului putea fi scris la 5-5 când Serena a avut minge de break şi ipotetica şansă de a servi apoi pentru set. Serena, însă, a aşteptat prea mult greşeala adversarei, care a salvat mingea de break cu o minge câştigătoare foarte bună; imediat la 6-5 setul se putea duce în tiebreak, dar din nou pe Serena nu au ţinut-o nervii, ea rupând şi racheta.

            Setul al treilea a fost aproape identic. Serena a servit pentru 5-3, dar s-a ajuns la 4-4, unde a avut, din nou, şansa de a face break, dar nici de data aceasta nu a putut, pierându-şi şi serviciul într-un mod lamentabil în următorul game, şi implicit meciul. Interesant este că până la acest meci Serena nu îşi pierdu-se deloc serviciul în turneu.

            Aşa cum au spus mulţi, acest meci poate reprezenta trecutul şi viitorul tenisului american şi nu numai. La doar 19 ani Sloane Stephens se află într-o semifinală de turneu major, unde va juca în compania liderei mondiale Victoria Azarenka. Da, mulţi ar putea spune că americanca a avut un culaor destul de accesibil până în sferturi: Halep, Mladenovic, Robson( obosită după maratonul cu Petra), Jovanovski- acestea clar nu sunt nume mari, dar în meciul cu Serena a ştiut cum să joace în momentele importante. Nu s-a lăsat intimidată de accidentarea adversarei, la mingile de break a căutat să facă punctul nu să-l aştepte şi a crezut în şansa ei. 


            Cu această performanţă ea va ajunge în primele 20 de jucătoare ale lumii, dar mai important decât ceea ce va face în semifinale este modul cum va gestiona acest moment începând de luni. Au mai existat jucătoare care la vârste fragede au ajuns în semifinale sau finale, au eliminat jucătoare mari dar s-au stins pe parcurs. 

            În 2007 la Roland Garros, la doar 18 ani Nicole Vaidisova ajungea în semifinale învingându-le pe rând pe Amelie Mauresmo-nr 1 în acel moment şi pe Venus Williams, fiind la două puncte de finală în meciul cu Svetlana Kuznetova.  Însă acel moment a fost doar o sclipire, rezultatul nefiind confirmat, ceea ce a dus la o retragere prematură din tenis.

            Un alt exemplu este Sorana Cîrstea. Da. Ştiu că mulţi mă vor critica pentru această afirmaţie, dar îmi asum riscul. În 2009, la aproape 20 de ani, Sorana ajungea în sferturi la French Open, fiind învinsă de Samantha Stosur în sferturi. Pe parcurs le elimina-se după meciuri gremele pe Caroline Wozniacki dar mai ales pe Jelena Jankovic (9-7 în decisiv). Acel an a fost cel mai bun pentru Sorana, care de atunci nu a mai reuşit nici o performanţă notabilă (ca parcurs) într-un Grand Slam. A bătut jucătoare ca Na Li, Samantha Stosur, dar aceste rezultate nu au avut continuitate. Sorana este tânără,  mai are timp să realizeze ceva dar confirmarea nu a venit imediat.

            Caroline Wozniacki este un alt nume care nu a confirmat. Daneza a ajuns în prima sa finală majoră în 2009 la US OPEN,  la doar 19 ani, o finală pierdută în faţa lui Kim Clijsters. În acel moment, daneza era clasată în primele 10 jucătoare ale lumii şi finala a fost primul său rezultat major. A ajuns pe locul 1 în lume, unde a stat mai multe săptămâni decât Sharapova, Clijsters şi Venus în total, motiv pentru care a fost criticată că este un lider mondial nemeritat. Rezultatele din ultima perioadă adâncesc perioada de criză a danezei, ultimul său rezultat important într-un turneu major fiind semifinala din 2011 de la US OPEN. 

            Sigur, exitstă şi celelalte situaţii când jucătoare tinere au reuşit să confirme: Martina Hingis, Jennifer Capriati, Steffi Grff sau Justine Hnein sunt doar câteva dintre ele.

Sloane Stephens are bagajul tehnic pentru a avea rezultate: un serviu bun (ajutată şi de înălţime), lovituri excelente, forţă şi mai ales dorinţa de afirmare. În tot acest proces un rol important îl va avea psihicul, anturajul şi gestionarea acestor momente de euforie. Doar timpul ne va spune daca Sloane Stephens va avea rezultate importante sau va rămâne la statutul de mare speranţă a tenisului mondial. 

Niciun comentariu: