joi, 9 aprilie 2009

Dinara noua lidera mondiala










Circuitul feminin de tenis va avea o noua “regina” incepand cu data de 20 aprilie 2009:Dinara Safina.


Rusoaica va fi cea de-a 19 a jucatoare care va ocupa pozitia de lider mondial si doar a doua rusoaiaca din istorie dupa Maria Sharapova .

Dinara si Marat vor fi singurii frati din circuit care au ocupat pozitia de nr 1 mondial in circuitul WTA, respectiv ATP


Dar cine este Dinara Safina ?

Nascuta la data de 27 aprilie 1986 la Moscova intr-o familie de origine tatara a inceput tenisul inca de mica , urmandu-i astfel fratelui sau Marat in acest sport.Intotdeauna a trait in umbra fratelui sau si a performantelor lui ..pana acum 1 an cand a demonstrat ca poate mai mult decat se credea si ca apelativul de sora “mai mica” a fostului nr 1 mondial nu i se mai potriveste.

Este antrenata de croatul Zeljko Krajan care incepand cu anul trecut a ajutat-o sa isi imbunatateasca jocul in mod evident , sa castige turnee importante si sa urce pozitii in clasament.

A castigat 9 turnee WTA la simplu:Sopot 2002, Palermo 2003, Paris 2005, Praga 2005, Goald Coast 2007, Berlin ,Los Angeles , Montreal , Tokyo(toate 2008), 8 turnee de dublu:Beijing(2004), Hertogenbosch(2005),Goald Coast(2006-2008), Antwerp(2006),US OPEN (2007), Indian Wells (2008) ;a mai fost finalista in alte 9 turnee cele mai importante fiind:Rolan Garros 2008, finala olimpica de la Beijing 2008 si finala de la Australian Open 2009.A jucat in acest finalaCupei Hopman impreuna cu fratele sau Marat, finala pierduta in fata echipeimixte a Slovaciei.



Se vede astfel ca 2008 a fost anul ei de gratie reusind atfel sa urce in clasament si sa-si consolideze pozitia.In 2008 a fost cea care a facut-o pe Henin sa se retraga dupa victoria rusoaicei la Berlin desi pana atunci Dinara nu ii luase lui Henin nicun set.

Dinara ca si fratele sau Marat are un temperament vulcanic , temperament care a tradat-o de multe ori in momente importante.De multe ori Dinara joaca mult mai bine in momentele in care este pusa sub presiune, fiind bine cunoscute revenirile ei spectaculoase de la scoruri greu de intors.Un exemplu in acest sens este traseul ei spre finala de la Roland Garros unde, a salvat mingi de meci atat in meciul cu Sharapova cat si cu Dementieva.Ultima sa isprava de acest gen a fost anul acesta in ianuarie la Australian Open in fata ui Alize Cornet.

Dinara a avut un sezon pe zgura excelent anul trecut, lui datorandu-se cel mai mult pozitia sa in clasament.Dupa retragerea lui Henin din circuit , in fotoliul de lider mondial s-au succedat mai mulkte jucatoare: Ana Ivanovic , Jelena Jankovic , Serena Williams care cu exceptia celei din urma nu au reusit sa se mentina mult timp .Ce va face Dinara ?Cat va rezista presiunii?Ea are de aparat multe puncte de acum incolo si orice pas gresit poate sa ii rapeasca acest loc.

Dinara , care va fi un lider mondial fara a castiga vreaun turneu de mare slem la simplu;ea se alatura astfel lui Kim Clijsters, Jelena Jankovic si Amelie Mauresmo , care in momentul ocuparii pentru prima data a acestri pozitii nu aveau castigat un titlu de mare slem la simplu.

Ramane de va zut daca Dinara va reusi sa castige un turneu de mare slem in acest an si cat va rzista pe primul loc al ierarhiei mondiale.

Un comentariu:

blu spunea...

Bravo ei, de acum nu va mai fi niciodata doar sora mai mica a lui Marat, ci Dinara Safina, lider mondial WTA. Eu tot cu Ivanovic tin. I like serbians, what can I do...