luni, 4 martie 2013

Careul de dame al tenisul feminin românesc


Tenisul feminin românesc ne-a adus o nouă bucurie în această dimineaţă, Monica Niculescu reuşind să cucerească primul titlu WTA la simplu din carieră la Florianopolis.
Monica face parte dintr-o generaţie care a promis mult încă din vremea junioratului. Ea este cea de a patra jucătoare din noul val care reuşeşte să câştige un titlu la simplu după Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru şi Irina Begu.




Primul titlu al acestei generaţii a venit în octombrie 2008 la Tashkent, Sorana reuşind să se impună la Tashkent într-o finală cu Sabine Lisicki, la doar a doua finală din carieră după cea pierdută la Budapesta. După acest succes, Sorana a reuşit să ajungă în sferturi la Roland Garros, pentru ca apoi să traverseze o perioadă mai slabă, ajungând maxim până în semifinalele unui turneu WTA. 



O surpriză mai mare a reprezentat-o succesul Alexandrei Dulgheru la Varşovia în 2009. Ajunsă pe tabloul principal după calificări, la chiar primul său turneu WTA, Alex a surprins pe toată lumea câştigând în finala cu Alona Bondarenko, după ce în semifinale trecuse de Daniela Hantuchova, jucătoare mult mai bine clasate ca ea. Sezonul a continuat senzaţional pentru ea, reuşind în 2010 victorii la jucătoare de top 10 ca Safina şi Dementieva. Succesul din 2009 de la Varşovia a fost dublat de cel din 2010, românca reuşind să-şi apere titlul în faţa chinezoaicei Jie Zheng. Anul 2012 a fost marcat de accidentări, care au scos-o din prima sută mondială, însă se anunţă un 2013 interesant pentru româncă.



Al patrulea turneu câştigat de o româncă a venit în octombrie 2012 la Tashkent, Irina Begu reuşind să se impună în faţa Donnei Vekic din Croaţia. După un 2011 foarte bun în care a jucat primele sale două finale din carieră la Marbella( venită din calificări) şi la Budapesza, Irina a reuşit primul său succes în circuit în Uzbekistan, unde şi Sorana reuşise acest lucru. Deşi pe parcursul turneului a întâmpinat probleme (Voskoboeva servind pentru meci în primul tur), Irina a reuşit să depăşească momentul, a treia sa finala fiind cu noroc.




Tot a treia oară a fost cu noroc şi pentru Monica Niculescu, care în această dimineaţă s-a impus la Florianopolis în faţa rusoaicei Olga Putchkova. Monica a avut un sezon 2011 foarte bun în care a jucat semifinale la Beijing şi finală la Luxemburg, pentru ca un an mai târziu să repete perforamanţa luxemburgheză. Succesul din această săptămână nu a fost realizat uşor. În primul tur, Monica a trecut de Anabel Medina Garrigues, după ce iberica a avut trei mingi de meci în tiebreakul setului 2, însă românca a reuşit să întoarcă meciul în favoarea sa. Din acel meci până în finală, Moni nu a avut nici o problemă în a trece de celelalte adversare. În prima sa finală în care pornea favorită, românca a avut emoţii ceea ce a făcut ca meciul să se întindă în trei manşe, însă victoria rămâne victorie.

Din noua generaţie a tenisului femini românesc fac parte şi Raluca Olaru, Simona Halep şi Alexandra Cadanţu, jucătoare care au jucat cel puţin o finală în carieră, dar fără a se impune încă. Raluca a jucat finală la Bad Gastein în 2009,Simona a jucat trei finale (Fes-2010-2011 şi Bruxelles -2012), pentru ca Alexandra să piardă la Monterrey în februarie 2012.

Cele 5 titluri româneşti la simplu sunt un rezultat foarte bun pentu tenisul feminin românesc, care se află într-un progres evident de câţiva ani. Consider că rezultatul bun al unei fete poate aduce rezultate şi pentru celelalte, ele fiind într-o competiţie permanentă. Rezultatele actuale ne dau speranţe că această generaţie sau măcar cea viitoare, va da tenisului mondial cel puţin o jucătoare de top 10 şi că rezultatele bune, mai ales în turneele de Mare Slam, nu vor întârzia să apară.

Niciun comentariu: