sâmbătă, 16 martie 2013

O nouă finală Nole- Rafa? Avancronica semifinalelor de la Indian Wells



Primul turneu de Master Series 1000 al sezonului, Indian Wells, programează azi semifinalele masculine Rafael Nadal- Tomas Berdych şi Novak Djokovic- Juan Martin Del Potro.

Aflat la primul turneu pe hard după exact un an, Rafa a demontat toate previziunile specialiştilor şi a ajuns în semifinalele turneului. După un prim tur liber, un meci lejer cu Harrison, forfait cu Mayer, ibericul a avut în letonul Ernest Gulbis cel mai dificil adversar de până acum. Aflat într-o formă bună letonul i-a pus mari probleme ibericului, însă experienţa lui Rafa şi-a spus cuvântul în cele din urmă. În sferturi Rafa a întâlnit un Roger în suferinţă, astfel că scorul 6-4 6-2 este unul destul de irelevant. Semifinala de astăzi cu Tomas reprezintă pentru iberic un bonus. A reuşit să-şi apere punctele de anul trecut astfel că orice rezultat în meciul de azi va fi un pas înainte pentru nr 5 mondial.
Pe de altă parte, pentru Berdych această semifinală reprezintă continuarea unui sezon bun până acum. Cu finale la Marseille şi Dubai (pierdute la Tsonga şi Djokovic), cehul a avut un parcurs destul de uşor până aici, ajutat şi de Ferrer care i-a lăsat cale liberă până în semifinale.
Scorul întâlnirilor directe dintre cei doi este de 12-3 pentru spaniol, ceea ce arată de ce cehul declarase înainte de meciul Federer- Nadal că ar vrea să joace cu elveţianul, pe care l-a învins în ultima perioadă.   În 2012 cei doi s-au întâlnit de două ori,la Australian Open în sferturi ( victorie a lui Nadal în patru seturi ) şi la Roma pe zgură tot în sferturi. Deşi spaniolul vine după o pauză lungă iar cehul este într-o formă bună, cei mai mulţi îl dau pe Rafa favorit clar în întâlnirea de deseară.Cred că meciul va fi unul foarte inteteresant, reprezentând poate cel mai important test pentru iberic de la revenirea în circuit.

În cea ce a doua semifinală a turneului, numărul 1 mondial, Novak Djokovic îl va întâlni pe Juan Martin Del Potro.
Sârbul are un debut de sezon excelent cu 22 de victorii la rând ceea ce aminteşte de performanţa sa din 2011, când prima înfrângere a venit la Roland Garros în faţa lui Federer. După ce a trecut de Dimitrov, care a servit pentru set dar a dat patru duble greşeli în acel moment, de Fognini care i-a luat un set, după un meci încheiat în zorii zilei cu Querry, sârbul a avut cea mai uşoară misiune tocmai în sferturi, unde Tsonga a fost doar un simplu partener de antrenament cu public, un meci încheiat în mai puţin de o oră. Djokovic a jucat atât cât a trebuit, Jo asigurându-se că adversarul nu se va obosi prea tare prin mulţimea de greşeli neforţate făcute.
Adversarul său de azi, Del Potro, a avut un meci mult mai greu în sferturi. Plecat cu şansa a doua în meci, argentinianul a revenit după pierderea primului set în faţa lui Murray, pentru a câ;tiga în 2 ore şi jumătate de joc.  A fost prima victorie a lui Juan în faţa lui Andy pe hard şi doar a doua în toată cariera.
Cei doi adversari de azi s-au mai întâlnit de 10 ori, scorul fiind de 8-2 pentru sârb.  Ultima întâlnire dintre cei doi a avut loc la Dubai acum câteva săptămâni, Djokovic impunându-se 7-6 6-3.  Del Potro a reuşit să-l învingă pe sârb la Jocurile Olimpice de la Londra, în meciul pentru medalia de bronz. Meciul se anunţă a fi unul foarte interesant dacă Juan va reuşi să se refacă fizic după meciul cu Murray, armele sale de bază serviciul şi dreapta vor funcţiona  şi să elimine greşelile neforţate din jocul său.

Iubitorii tenisului aşteaptă cu nerăbdare aceste semifinale, în speranţa că vor avea o finală de vis între Novak Djokovic şi Rafael Nadal, jucători care au dominat ultimele 3 sezoane din circuit. Chiar şi cu un Rafa nerefăcut complet, un posibil meci între cei doi ar fi cel mai frumos mod în care se poate încheia turneul american, ultima întâlnire dintre cei doi având loc în finala de la Roland Garros de anul trecut când spaniolul s-a impus în patru seturi.


Niciun comentariu: