joi, 7 martie 2013

Sportul în filme


Filmele cu temă sportive sunt printre cele mai iubite de către cinefili. Clasica temă a filmelor cu sport, triunful individual sau al unei echipe în ciuda dificultăţilor, a prins în majoritatea cazurilor la public. De asemenea, cele mai multe filme cu temă sportivă au la bază una sau mai multe poveşti adevărate.

Iată doar câteva din filmele pe care orice iubitor al sportului ar trebui să le vizioneze:

1.     Chariots of Fire- filmul realizat în 1981 relatează povestea adevărată a doi atleţi, participanţi la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris, scoţianul Eric Liddell, un creştin care aleargă pentru gloria lui Dumnezeu şi Harold Abrahams, un englez evreu care aleargă pentru a învince orice prejudecată. Filmul a fost nominalizat la 7 premii Oscar, câştigând 4 dintre ele.

2.    Fever Pitch(1997)- adaptare a cărţii autobiografice a lui Nick Hornby, Fever Pitch spune povestea de fan împătimit al echipei Arsenal Londra, un film în care orice supporter al fotbalului se va regăsi. Punctul culminant al filmului este atins prin redarea meciului pentru titlu din 26 mai 1989 dintre Liverpool şi Arsenal.

3.     Goal (2005)- un alt film dedicat microbiştilot, acesta se concentrează pe viaţa şi cariersa lui Santiago Munez, un Mexican, care ajunge să-şi depăşească condiţia şi să evolueze la New Castle United. Povestea sa este continuată în Goal 2, eroul ajungând să joace pentru Real Madrid, în timp ce în Goal 3 protagonistul participă la Campionatul Mondial.

4.  Wimbledon (2004)- filmat chiar în cadrului complexului de la Wimbledon în timpul turneului din 2003, filmul are la bază performanţa lui Goran Ivanisevic din 2001, acesta reuşind să câştige competiţia deşi nu era clasat în primii 100 de jucători ai lumii, aici făcându-se însă referire la un tenisman englez.

5.    Miracle (2004)- este povestea echipei de hockey pe gheaţă a  Staelor Unite ale Americii, condusă de antrenorul Herb Brooks, care a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1980, victoria americanilor asupra marii favorite din Uniunea Sovietică  fiind numită un miracol pe gheaţă.

6.     Cool Runnings (1993)- comedia realizată în 1993, are la bază povestea adevărată a debutului  echipei de bob a Jamaicăi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Calgary 1988. Deşi lipsiţi de echipamentul necesar, cei patru membrii ai bobului jamaican reuşesc să participe la competiţie câştigând astfel respectul tuturor.

7.      A Promise Kept:The Oksana Baiul Story (1994)- filmul prezintă viaţa şi cariera patinatoarei Oksana Baiul, campioană olimpică în 1994 la Lillehammer, la nici 17 ani. Până în acest moment, Baiul este singura campioană olimpică de iarnă a Ucrainei.

8.    Forever Strong (2008)- prezintă povestea unui jucător de rugby problematic care trebuie să joace împotriva echipei antrenate de tatăl său la Campionatul Naţional. Filmul este bazat pe o compilaţie de povestiri adevărate indiviaduale.

9.     The Greatest Game Ever Played (2005)- acest film biographic relatează viaţa campionului de golf Francis Quimet. Scenariul filmuluia fost adaptat de Mark Frost pe baza cărţii sale The Greatest Game Ever Played: Harry Vardon, Francis Ouimet, and the Birth of Modern Golf.

10.  Peaceful Warrior (2006)- aceasă drama se bazează pe cartea Way of the Peaceful Warrior scrisă de Dan Millman. Filmul relatează povestea unui gimnast problematic dar talentat care întâlneşte un ghid spiritual.


Niciun comentariu: