marți, 19 martie 2013

Oltchim, echipa cui ?



Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a calificat sâmbătă în semifinalele Champions League, pentru a patra oară în şase ani. Da, sâmbătă când rusoaicele de la Zvezda ne-au dăruit calificarea în penultimul act, ceea ce trebuia să le facă pe fete să fie relaxate în meciul de duminică unde trebuiau să se impună la cel puţin 5 goluri pentru a evita Gyor în semifinale. Dar, cum spune proverbul s-a înecat la mal ca românul.
După o primă repriză începută magnific, 7-4, dar încheiată dramatic, 9-12, fetele s-au trezit în a doua repriză, însă pera târziu. 23-20 un scor care ne facem să ne zgâriem pe ochi pentru că doar un gol ne despărţea de Larvik, o echipă, cică, mult mai accesibilă în dauna lui Gyor.

Bestia negra Gyor se întoarce. Cu o echipă mai puternică ca oricând, echipa maghiară a mers ceas în acest an, câştigând toate meciurile, unele la diferente astronomice, iar unele cu rezervele. Noi ca popor suntem, deobicei, anti Ungaria. Nu  are sens să dezvolt aici..
Dar nimeni nu spune un lucru atât de evident încât doare dacă eşti mai tradiţionalist ca să nu zic naţionalist. Fiecare echipă din cele două are foarte puţine jucătoare de valoare care nu sunt străine.  La Oltchim din jucătoarele romance se remarcă doar Ungureanu, Manea, Neagu( dar ea e accidentată) şi poate Curea, în timp ce la Gyor marea vedetă Anita Görbicz şi urmaşa sa Viktória Rédei Soós sunt singurele maghiare care fac faţă în acest moment la echipă.
Greul este dus de străine: Bulatovic, Barbosa, Pineau, Managarova, Navarro- la Oltchim, în timp ce la vecini  Lunde, Radicevic, Loke, Amorim şi Lekic  fac legea.
Da, recunosc că de felul meu sunt mai tradiţionalistă şi patrioată şi probabil de aceea nu îmi mai place sau nu mai sufăr atât de mult pentru Olchim, cum o făceam pe vrea lui Tadici când nucleul era românesc. E la modă acum în sportul mundial ca stranierii să domine o echipă dar uneori ei te lasă la greu şi nu se implică mai mult decât trebuie în viaţa echipei.

O echipă plină de străini a avut şi Arsenal, care în unele meciuri alinia o echipă fără nici un englez; Real Madrid are de asemenea mulţi străini ceea ce a dus la formare aunor bisericuţe în sânul echipei. În schimb Barcelona, are străini dar predomină jucătorii formaţi la Academia sa. Acest lucru s-a văzut şi la echipele româneşti angrenate în Europa. Dacă Steaua a jucat predominat cu români, care în meciurile europene s-au implicat foarte mult şi sentimental, la CFR Cluj sutuaţia e total opusă. După ce au ieşit din Champions League, străinilor de la echipă li s-a părut că au jucat bine cu Inter deşi au încasat 5 goluri fără să dea vreunul, fără a da cred eu total pe teren.

Acesta este tristul adevăr Oltchim reprezintă România dar un este o echipă de românce. Dacă s-ar fi avut încredere în jucătoarele noastre nu s-ar mai fi investit atâţia bani pentru a aduce jucătoare străine, carea cum îşi depun imediat memorii pentru a pleca la neplata salariilor. Deja se ştie că toate stranierele vor pelca, astfel că la anul echipa probabil un va mai exista pe harta handbalului european. Sigur, vina o au şi conducătorii care un au ştiut să aprecieze bugetul necesar pentru acest an şi au creat disensiuni la echipă prin diferenţierea străinelor de românce.  
Echipa maghiară a investit enorm pentru visul Champions League. Cu un buget infinit mai mare decât cel al lui Oltchim, cu salarii bune (15000 de euro pentru titular lunar) şi plătite la timp, Gyor se poate baza pe străine pentru că acestea dacă sunt plătite îşi fac şi treaba. În termeni istorici  acestea ar fi nişte mercenare, un termen prea dur zic eu în contextual actual. În încercarea de a face o echipă maghiară, mai multe jucătoare vor pleca la vară: Lekic şi Radicevic deja au anunţat că vor pleca, în timp ce aducerea lui Bulatovic este încă un zvon.
Rămasă doar cu un pivot, după plecarea lui Gâlcă cu scandal, şi cu multe probleme de tot felul  în cadrul lotului, Oltchim va încerca imposibilul. O calificare în finala competiţiei ar fi un vis frumos dar nerealizabil, cred eu, în acest moment. Chiar dacă ar fi jucat cu Larvik, cred că ar fi avut aceaşi soartă. Echipa maghiară este în acest momento peste echipa vâlceană la toate capitolele şi cred că Oltchim  ar putea să se califice în finală doar dacă Gyor o pierde.

S-a văzut şi anul trecut la Campionatele Europene că handbalul maghiar este peste cel românesc şi că în lipsa unor investiţii în sportul românesc în infrastructură aceată semifinală este, deja, un rezultat foarte bun de care ar trebui să fim mândrii ca ţară, dar în acelaşi timp ar trebui să încercăm să privim şi spre viitor, care este unul destul de sumbru din păcate. 

Niciun comentariu: