marți, 26 martie 2013

Fetele "distrate" ale tenisului


Sorana Cîrstea, cea mai bine clasată jucătoare din România, este şi cea mai mediatizată jucătoare de la noi, chiar dacă uneori i se acordă mai multă atenţie decât ar trebui.
Având privilegiul de a se naşte într-o familie cu o situaţie financiară peste medie, românca a beneficiat de  toate facilităţiile pentru a face performanţă. Poate tocmai lipsa sacrificiilor pe care unii le-au făcut pentru a ajunge în top, o fac să nu conştientizeze că ar trebui să pună tenisul pe primul plan şi să lase viaţa extrasportivă pentru mai încolo.

Ajunsă în echipa Adidas unde a avut toate condiţiile pentru a face performanţă, Sorana alternează momentele bune cu cele rele. Fizicul şi loviturile pe care le are ar trebui să o ajute să urce în top, dar niciodată nu a ajuns în top 20 deşi a fost de multe ori aproape.
            Cei care mă cunosc ştiu că nu sunt fana Soranei. Aproape deloc. Dar nu întotdeauna a fost aşa. Ca şi în cazul echipei naţionale de fotbal m-am săturat să aştept de la ea constanţă, modestie şi rezultate. Doar eu ştiu cât de ferictă am fost când le-a învins pe Wozniacki şi Jankovic la Roland Garros sau când a câştigat la Tashkent. Însă acele rezultate nu au fost confirmate ulterior...

            Atenţia media care i se acordă a făcut-o să se învârtă în cele mai selecte cercuri din tenisul feminim. Dacă la începutul senioratului se declara cea mai bună prietenă a lui Wozniacki, deşi nu am auzit niciodată de la daneză asta, acum Sorana s-a împrietenit cu o altă jucătoare care punctează cel mai mult doar la impresie artistică, Ana Ivanovic. Sârboaica are un Mare Slam şi e fost nr 1 mondial, dar perioada sa de glorie s-a dus aşa cum a şi venit. Inconstanţa de pe terenul de tenis s-a datorat şi vieţii personale din afara terenului una destul de dezorganizată, ea schimbând iubiţii ca pe rachete, ca să rămânem la tenis.

            Această mare prietenie de care Sorana aduce aminte, în aceste zile, pe blogul WTA nu este benefică româncei dar nici sârboaicei. Există un proverb românesc "Spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti!" Acesta se aplică foarte bine celor două.
            Întrebată ce ar lua pe o insulă pustie Sorana a declarat fărără ezitare că pe Ana. Ea a declarat că au multe lucruri în comun de la mediu , educaţie şi familie. Şi totuşi...dacă au atâtea lucruri în comun de ce nu fac şi performanţă?  Ar trebui să fie un ţel comun în care să se sprijine.
            Nu ştiu dacă aţi observat dar am urmărit evoluţia celor două când sunt la acelaşi turneu. De obicei cât avansează una avansează şi cealaltă. Aşa a fost cazul şi azi noapte. Sorana a fost învinsă de Jankovic iar Ana de Errani, meciuri în care ar fi trebuit să bată dacă erau cu gândul  la tenisul. Probabil Sorana sărbătorit prea mult victoria cu Kerber, altfel nu se explică câştigarea a patru gameuri în tot meciul, cu o jucătoare care nu este în formă. Venită la Linz anul trecut în clubul Ana- Sorana, Tamira nici ea nu se regăseşte în acest an...
            În acelaşi interviu de pe situl WTA a mai fost întrebată cine ar vrea să fie pentru o zi. Răspunsul său Rihanna demonstrează că într-adevăr lumea ei e una a distracţie. Rihanna a fost modestă la începuturile carierei, provenind dintr-o familie săracă, dar imediat ce faima a cuprins-o viaţa sa s-a schimbat şi nu tocmai în bine, fiind acum permanent în atenţia presei de scandal. E adevărat că a menţionat că ar vrea să poarte o discuţie cu Ayrton Senna sau prinţesa Diana, care au lăsat mai mult în urma lor, dar şi atunci a treia persoană amintită a fost Rihanna.

            Nu pot spune că celelalte jucătoare sunt constante în evoluţiile lor. Monica, Irina, Simona au făcut şi ele la rândul lor prostii dar măcar ele nu încearcă să fie mereu în atenţia presei în toate felurile. Sorana este o jucătoare talentată dar doar cu talent nu faci nimic. Munca ocupă un loc important. Nu zic că nu munceşte fzic şi tactic dar trebuie să lucreze la psihic şi să înţeleagă că doar cu o victorie nu ajunge nicăieri ci doar prin constanţă.

          O altă lecţie importantă pe care trebuie să o înveţe este cea a modestiei. Roger Federer, Rafael Nadal, Kim Clijsters, Agnieska Radwanska  sau Sara Errani au demonstrat prin carierele lor mai mult sau mai puţin prolifice că se poate face performanţă dacă îţi pui în valoare talentul prin muncă şi printr-o atitudine modestă indiferent de poziţia pe care o ocupi în clasament.

Niciun comentariu: