luni, 18 martie 2013

Triplă la Indian Wells pentru Rafa la revenire!



Ce poate fi mai frumos după luni întregi de întrebări, aşteptări şi supoziţii, unele mai răutăcioase decât altele, decât să spui Vamos Rafa şi să saluţi performanţele, incredibile considerate de unii, pe care ibericul le-a realizat fupă 7 luni de absenţă?
Chiar dacă îşi are locul scris deja în cartea de istorie a tenisului masculin mondial, Rafa a mai adăugat câteva file şi câteva repere. La fel ca Messi, în lumea fotbalului, Rafa dar şi partenerii săi din top 4 scriu pagini de istorie în fiecare zi prin realizările şi recordurile lor: 53 de titluri, 22 de Masters, 11 de Mare Slam, 3 în 4 turnee jucate de la revenire, arată că Rafa's back in business.

Recunosc că şi eu, ca mare fană Rafa, nu am crezut într-un asemenea scenariu. Da, Vina del Mar, Sao Paolo şi Acapulco nu sunt turnee mari, dar au fost o bună încălzire pentru Matador. Dacă la Vina del Mar, de abia se mişca pe teren şi părea că a uitat elementele de bază ale tenisului, revenirea s-a consolidat de la meci la meci.
Azi noapte Rafa a câştigat primul său turneu pe hard după 2 ani şi jumătate (Tokyo 2010) şi al treilea la Indian Wells (2007, 2009). Mulţi au spus că a avut adversari uşori până în această fază, cu un Roger rănit, un Tomas complexat şi un Juan Martin obosit după maratoanele cu Andy şi Nole. Dar nu trebuie să uităm că nu el a realizat tragerea la sorţi şi nu el a făcut programul meciurilor. 
Prezenţa sa la turneu a fost o incertitudine până în ultimul moment dat iată că decizia de a juca a fost una foarte inspirată. Rafa a venit însoţit de echipa sa, dar fără unchiul Toni, cu scopul de a juca cât mai multe meciuri pe hard şi de a vedea cum se comportă celebrul său genunchi pe hard. Cred că cele mai neplăcute momente la acest turneu pentru Rafa au fost întrebările, unele pertinente, ale ziariştilor care la fiecare conferinţă de presă l-au întrebat ce face genunchiul, de parcă ar fi întrebat ce îi face familia. 

Testul cel mai important a fost trecut aseară: fizic, pshihic, tactic Rafa a jucat foarte bine în momentele importante ale meciului. Pornit ca din puşcă cu un 3-0 rapid dar şi cu mingi de 4-0 sau 4-1, ibericul s-a relaxat, reuşind să mai câştige doar un game în următoarele 7 din set, pentru a-i permite argentinianului Del Potro să câştige primul set. Singura şansă pentru Del Potro aseară ar fi fost o victorie în minimum de seturi, efortul fizic după meciurile consecutive cu Murray şi Djokovic fiind vizibile o dată cu trecerea timpului.
Rafa s-a trezit la viaţă la scorul de 3-1 pentru adversar în setul secund. Cu mingi mult mai agresive şi lovituri câştigătoare, spaniolul a reuşit sâ câştige şi el 5 gameuri consecutive pentru a duce meciul înr-un decisiv, care avea să se joace într-o singură direcţie.
Argentinianul a luptat, cu succes, 10 minute în debutul setului pentru a-şi ţine serviciul, dar l-a a doua şansă avută, la 1-1, Rafa nu a mai iertat reuşind un break  care s-a dovedit decisiv pentru soarta meciului. Spaniolul nu a avut nici o problemă în a-şi face serviciul pe tot parcursul setului ceea ce i-a uşurat meciul. La 5-3 şi 0-40 , argentinianul a găsit forţa de a câştiga 5 mingi consecutive pentru a-şi împinge adversarul să servească pentru meci, realizare cu succes a spaniolului în cele din urmă.
Finalul meciului l-a găsit pe Rafa întins pe teren, într-o stare de euforie şi fericire pe care nu am mai văzut-o demult la el. Îmbrăţişars cu toţi cei din loja sa şi manifestările sale mi-au adus aminte de Kim la US OPEN 2005, belgianca reuşind atunci să câştige primul său turneu de Mare Slam, după atâtea finale pierdute.

Indian Wells 2013 reprezintă un moment de eliberare pentru Rafa. Este momentul când realizează că poate să joace, încă, cu cei din top 5 şi că munca depusă în aceste 7 luni de zile nu a fost zadarnică.  Turneul american împreună cu cele sud americane jucate de la revenire, pot însemna începutul unei noi pagini în cariera fructoasă a ibericului. O chiar a treia carieră după pauzele din 2009 şi mai ales cea din 2012. Mulţi se întreabă dacă Rafa va mai reuşi vreodată să câştige vreun Mare Slam şi dacă va mai reuşi să învingă jucători de top. Cred că acest turneu răspunde afirmativ la această întrebare care a stat pe buzele tuturor aproape un an.
Turneul de la Indian Wells reprezintă o confirmare şi pentru Juan Martin Del Potro. După accidentarea de la încheietura mâinii stângi şi un 2010 complet ratat din această cauză, Juan pare că revine la forma care l-a ajutat să câştige US OPEN 2009. Cu victorii la Federer, Djokovic şi Murry în ultimele luni şi cu turnee câştigate la Basel şi Rotterdam, uriaşul blând al tenisului masculin demonstrează că-şi merită locul în topul mondial şi că este un adversar de temut pentru toţi adversarii.

Circuitul masculin şi feminin se mută la Miami unde din păcate vom avea câteva absenţe. În turneul masculin cele mai sonore nume absente vor fi Federer, Nadal, Wawrinka, Gulbis, Stepanek, Nishikori, în timp ce în turneul feminin sunt incerte prezenţele Azarenkăi şi lui Stosur după accidentările suferite la Indian Wells.

Niciun comentariu: