miercuri, 6 martie 2013

Lideri mondiali contestaţi





De a-lungul istoriei tenisului au existat jucători sau jucătoare importante care au rămas în istorie prin numărul mare de turnee de Mare Slem câştigate, acestea fiind turneele care contează în lumea tenisului.
În ultima vreme inconstanţa, în special în circuitul feminin, a făcut ca jucătoare care nu au câştigat nici un turneu de Mare Slem să devină numărul 1, spre nemulţumirea specialiştilor. Nu doar la feminin s-a înregistrat această situaţi, însă la băieţi situaţiile au fost mai rare.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că există cel puţin 14 jucători sau jucătoare de tenis, care nu şi-au meritat statutul de lideri mondial la acel moment. Există conform unui studiu trei categorii de lideri mondiali:

-jucători care au fost nr 1, dar nu au câştigt niciodată un turneu major
-jucători care au câştigat 1 sau 2 turnee de Mare Slem în întreaga carieră
-jucători care au câştigat turnee de Mare Slem pe o singură suprafaţă

1. Gustavo Kuerten- Brazilianul a fost primul primul sud-american care ajunge lider mondial. Guga, a câştigat de 3 ori turneul de la Roland Garros:1997, 2000, 2001. Cariera sa a fost marcată de turneele câştigate pe zgură-14, faţă de cele doar 6 turnee câştigate pe alte suprafeţe.

2. Tracy Austin- Americanca a fost lideră mondială în 1980, câştigând US OPEN de două ori în 1979 şi 1981. Datorită sistemului de punctaj deficitar, Austin a fost lideră într-o perioadă în care mari jucătoare precum Martina Navratilova şi Chris Evert evoluau.

3. Amelie Mauresmo- Franţuzoaca a devenit nr 1 în 2004, ocupând acest loc timp de 5 săptămâni. În total Mauresmo a fost 39 de săptămâni lideră mondială- un lucru de laut în seamă într-o perioadă în care dominau surorile Williams. Amelie a reuşit, în cele din urmă, să câştige două turnee de Mare Slem- Australian Open şi Wimbledon, ambele în 2005, la aproape un an de la ocuparea primei poziţii în clasament.

4. Patrick Rafter-Australianul deţine recordul pentru cea mai scurtă domnie ca lider mondial, ocupând acest loc timp de doar o săptămână-26 iulie 1999- în întreaga carieră. Rafter a reuşit să câştige în 1998 şi 1999 US OPEN. Pe lângă aceste două succese majore, Rafter a mai câştigat doar 9 titluri ATP.

5. Marat Safin- Marat a ocupat timp de 9 săptămâni fotoliul de lider mondial  El a reuşit să câştige doar 2 titluri de Mare Slem –US OPEN 2000 şi Australian Open 2005. Mai mult decât pentru jocul de tenis, el a fost celebru datorită rachetelor sparte şi a temperamentului său aprig de pe teren

6. Juan Carlos Ferrero-Un alt specialist al zgurii, Ferrero a câştigat Roland Garros în 2003, ceea ce a făcut ca în septembrie 2003 să ajungă lider mondial. Deşi, spaniolul este încă un jucător activ, performanţele sale nu mai sunt aceleaşi. Palmaresul său, de 13 turnee pe zgură şi 3 turnee pe hard, nu este unul foarte mare pentru un jucător care a fost nr 1 timp de 8 săptămâni.

7. Ana Ivanovic- Sârboaica este una din jucătoarele încă în activitate care a fost clasată ăe primul loc în ierarhia WTA.  Victoria de la Roland Garros din 2008 a ajutat-o ca la finalul lunii iunie, a aceluiaşi an, să devină nr 1. În acest moment, Ana este una din jucătoarele cele mai inconstante din circuit, trăind parcă uneori doar din amintiri.

8. Thomas Muster-Unul din cei mai buni jucători de zgură ai anilor 90, austriacul a ajuns lider în 1996 timp de 6 săptămâni. Singurul său titlu de Mare Slem a venit în 1995 la Roland Garros. Chiar dacă a fost nr 1, Muster a dominat mai mult doar în turnee pe zgură, 40 din cele 44 de titluri ale sale venind pe această suprafaţă.

9. Carlos Moya- Spaniolul a fost nr 1 timp de două săptămâno în 1999, datorită victoriei de la Roland Garros 1998. Specialist pe zgură, Moya a câştigat 16 din cele 20 de titluri ale sale pe această suprafaţă.

10. Andy  Roddick-  Americanul a fost nr 1 în 2003, ca urmare a câştigării US OPEN în acel an.  Roddick s-a luptat de-a lungul timpului cu titulatura de câştigător a unui singur turneu de Mare Slem, însă ghinionul său a fost că a jucat în aceaşi perioadă cu Roger Federer, la care a pierdut 4 finale majore. 

11. Marcelo Rios- Chilianul a fost lider mondial timp de 6 săptămâni. Este singurul lider mondial din istorie care nu a câştigat vreun turneu de Mare Slem. Perforamnaţa sa a fost posibilă prin câştigarea unor turnee Masters în 1998 şi a unor victorii la un Sampras ieşit din formă.

12. Jelena Jankovic- Sârboiaca este o altă jucătoare care a devenit lider mondial într-un circuit tot mai inconstant şi scăzut ca valoare. Ea a ajuns în finala de la US OPEN 2008, performanţă care a ajutat-o să ajungă în top. Jankovic este o jucătoare încă activă, dar rezultatele sale sunt destul de mediocre în ultima vreme.

13. Dinara Safina- Rusoaca a fost lideră mondială timp de 26 de săptămâni, o perioadă destul de lungă după părerea multor specialişti. Deşi nu a câştigat nici un turneu de Mare Slem, Safina a fost constantă în alte turnee care au ajutat-o să ajungă în top.Ca şi fratele său Marat, Dinara nu a putut să-şi dubleze succesul prin câştigarea unui titlu major, chiar dacă a jucat 3 finale de Mare Slem, în decurs de un an. 

14. Caroline Wozniacki- Daneza a fost lider mondial timp de 67 săptămâni(mai mult decât Kim Clijsters, Maria Sharapova şi Venus Williams împreună), dar nu a reuşit niciodată să se impună într-un turneu major. Singura sa finală a venit în 2009 la US OPEN, dar atunci Wozniacki nu era foarte cunoscută în lumea tenisului.  Wozniacki a fost număr 1 datorită rezultatelor mediocre în turnee mai puţin importante. 

Apariţia Kvitovei şi a Azarenkăi, dar şi reapariţia Serenei, a făcut ca Wozniacki să piardă poziţia de lider. Daneza are avantajul vârstei de partea sa, având timp să câştige turnee majore. Dacă va reuşi acest lucru, rămâne de văzut. Până atunci, ea se poate mândri cu un record interesant-cele mai multe săptămâni-67- ca nr.1, fără a fi câştigat un turneu de Mare Slem

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mauresmo a castigat in 2006 , nu 2005 ...